dijous, 14 de juny del 2012

EL FANTASMA DESTACAT: UN TÚMUL PEL VIRREI (I)

"Pel juny, la falç al puny". Avui, la primera part de Els Segadors...

A l’actual plaça Duc de Medinaceli s’alçava el palau del comte de Santa Coloma, virrei de Catalunya a l’època dels Segadors; actualment al seu lloc hi ha el Registre Civil de Barcelona.
Es diu que va ser precisament davant d’aquest palau, el dia de Corpus de 1640, on s’inicià la revolta popular contra la monarquia espanyola que havia de donar un símbol i un himne a Catalunya:

Bon cop de falç,
defensors de la terra!
(Cançó popular catalana, Catalunya comtat gran)

En aquells temps era costum que per Corpus els segadors vinguessin a Barcelona a buscar feina. Però en aquesta ocasió la seva presència tenia un altre objectiu: alliberar els diputats de la Generalitat que Santa Coloma, en un excés de zel cap als seus superiors, havia ordenat engarjolar dies abans per les seves protestes contra les malifetes i manca de disciplina de les tropes que Felip IV tenia aparcades a Catalunya:

Ja en daren part al virrei,
del mal que aquells soldats feien.
–Llicència els he donat jo,
molta més se’n poden prendre.

Quan els Segadors es plantaren amb torxes davant el palau de l’odiat virrei, disposats a incendiar-lo, els frares del veí convent de Sant Francesc, avui també desaparegut, van posar una imatge del seu patró sobre la pira que s’estava preparant. Els revolucionaris van desistir. Mentrestant, el virrei fugia per una porteta del darrere de la seva residència que donava al carrer Louís Braille –durant molt de temps conegut amb el nom de carrer del Maleït– i, esquitllant-se pel Dormitori de Sant Francesc, va entrar al convent, on es deia que es trobava l’entrada d’un passadís que passava per sota la muralla.
Amb tots aquest detalls, estareu a l’aguait dels fets quan ens trobem amb el fantasma de Dalmau de Queralt i Codina, comte de Santa Coloma i virrei de Catalunya.


Però com que el fantasma és en un altre itinerari... us haureu d'armar de paciència (d'aquí uns quants dies us ho explico!!)


(TO BE CONTINUED... que diuen a Hollywood) :-p

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada